lørdag 11. juli 2009

Bytte av harddisk på MacBook Pro

Jeg oppgraderte for noen dager siden disken på min MacBook Pro 17". Dette er en operasjon som hvem som helst kan klare selv, - jeg brukte disse ressursene:

Seagate Momentus® 7200.4 500GB intern 2.5" disk kjøpt hos Så Lett Data på Torvet i Sandefjord. Så Lett Data holder samme priser og vareutvalg som Komplett.no og gir topp service.

Nettstedet ifixit.com med flott illustrert veiledning trinn for trinn.

Kellen skrutrekkersett for elektronikk kjøpt på OBS! for kr. 99 (måtte ut i all hast å kjøpe nytt, fordi mitt billige sett ble most i stykker av skarpe skruer som satt hardt).

Time Machine backup til ekstern disk. Time Machine er programvare som følger med alle Mac-er. Med en slik backup kan man enkelt gjenoppbygge innholdet på disken til en eksakt klone av den gamle, med alle innstillinger inntakt. Installasjons-DVD-en med operativsystemet til din Mac, har et valg under Verktøy-menyen som heter "Gjenoppbygg harddisk fra backup". Koble til din eksterne backup-harddisk og Mac-en finner automatisk backup din.

Winclone - et gratis Mac-program for kloning av såkalte Boot Camp-partisjoner, dersom du kjører Windows på din Mac. Superenkelt å kopiere ut en klone av PC-partisjonen som et disk image, og så ta gjenoppbygg på den nye disken.

Multi-Dock Station kjøpt hos Så Lett Data. Sett din gamle harddisk ned i denne og den funker som en ordinær disk. Du kan til og med boote (starte opp) din Mac fra en slik disk, noe jeg måtte gjøre fordi første disk image av PC-partisjonen som jeg tok før jeg plukket ut den gamle harddisken lot seg ikke kopiere. En slik dockstasjon gir enkel tilgang til filer på interne disker som er plukket ut.

Små glassskåler (eller lignende) for å legge ca. 30 skruer av ulik type i.

Min MacBook Pro har nå en rommelig og rask 500GB disk, med et innhold og oppsett som 100% tilsvarer den gamle.

Framgangsmåte:
- Ta backup av harddisken ved hjelp av Time Machine.
- Klone PC-partisjonen (dersom du har en slik på din Mac) ved hjelp av Winclone, til bakup-disken.
- Bytt harddisken slik ifixit.com beskriver, se over.
- Start opp Mac-en ved hjelp av DVD med MacOS og velg Gjenoppbygg harddisk fra backup fra Verktøy-menyen. Dette kan ta noen timer, alt etter hvor mye data du har.
- Mac-en vil starte opp som vanlig når gjenoppbyggingen er ferdig.
- Gjenoppbygg PC-partisjonen ved hjelp Winclone.


Share/Save/Bookmark

4 kommentarer:

Ruben sa...

Hvilken model av MBP 17" har du? Jeg har 2.33Ghz 2007 modell, og tror det er slik at man mister garantien om man gjør dette selv.

Are Karlsen sa...

Det stemmer nok at du mister garantien på 17-tommeren. Jeg bruker å vente med å gjøre sånne inngrep til etter at ett år er omme.

Tror man har begrenset garanti etter ett år. Men jeg vet egentlig for lite om det ...

Hadde vært greit å få det klarlagt.

Are Karlsen sa...

Jeg ringte Apple Support nå, men hun klarte ikke å svare med det samme.

De skulle sende meg en epost med info.

Jeg legger ut det svaret.

Are Karlsen sa...

Jeg svarte ikke på spørsmålet ditt: Jeg har en 2008-modell (februar):

MacBook Pro 17" 2.6Ghz Intel Core 2 Duo.